Otizmli Oğlu İçin Amerika’ya Yerleşen Annemiz Anlatıyor
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
30 yaşındayım. Evliyim 3 çocuğum var. 10,5 ve 3 yaşlarındalar.
Amerika’ya ne zaman taşındınız? Bu kararı nasıl aldınız?
Amerika’ya 2019 Temmuz ayında taşındık. Bu kararı almamızda etken tamamen otizmli oğlumuz Asım’dı. Biz daha öncede Amerika’da yaşıyorduk. Buradaki yaşama ve kurallarına hakimdik. Özel eğitimi okullarının desteklediğini ve okulda da özel eğitimi ücretsiz eğitmenler tarafından alacağını biliyorduk. O yüzden de taşınma kararı aldık ve bir kaç ay içinde de taşındık.
Taşındıktan sonra neler oldu?
Öncelikle hiçbir şey planladığımız gibi gitmedi. Gelmeden önce araştırma yapmıştık eyaletlerle ilgili. Hangi eyalet özel eğitimi ne kadar destekliyor diye. 3 eyalette karar kılmıştık. Philadelphia, Washington ve Denver ama buralarda bekleme süreleri olduğu ve bu bekleme sürelerinin 1 yılı bulduğunu söylediler. Diğer eyaletleri de araştırmaya başladık ve yaşadığımız eyalette bekleme süresi olmadığını hemen başlayabileceğini söylediler ve buraya geldik. (Kuzey Caroline). Ancak geldiğimizde işler sigorta ve pandemi başlangıcı sebebi ile pek de yolunda gitmedi. Tabii ki burada sağlık en pahalı şeylerden birisi. Hele ki özel eğitim.
Pandemi’de Asım’ın Amerika’da devam ettiği okul kapandı mı?
Burada özel eğitim 2 yönlü devam ediyor. Bir okul yönlü, bir de sağlık yönlü. Biz geldiğimizde okula başvuru yaptık. Bize 3 ay sonraya randevu verdiler. Okuldaki uzmanların bizimle ve oğlumla görüşeceklerini söylediler. 3. ayın sonunda arayıp ertelediler. Bu 3 kez oldu. Sonunda bizimle görüşme günü ayarladılar ve görüşmeye gittik. Hem Asım’ı gördüler hem de okulda uygulanan prosedürleri anlattılar. Daha sonra 2. toplantı için tarih verdiler ama pandemi dolayısıyla iptal edildi ve okullar da kapandı. Okullar 2020 Nisan ayında kapandı. Biz birkaç kez mail attık (bu arada hastanelere de okul yönlendirdi bizi). Hep aynı cevabı aldık. “Biz size mail atacağız” dediler. 4 ay geçti bize halen kimse dönmedi. En sonun da biz hem okula, hem milli eğitimine, hem de milli eğitimin Twitter hesabına kendilerini dava edeceğimizi söyledik. Çünkü artık okullarda yeni dönem başlamak üzereydi ve hala bize kimse dönmemişti. Mailleri attıktan sadece 2 saat sonra bize döndüler. Hemen toplantılar ayarlandı. 1 hafta içinde Asım’ı okula kayıt ettirdik. Orada pedagog, özel eğitim öğretmeni, konuşma terapisti, duyu bütünleme terapisti gördü ve haftalık okulun vereceği özel eğitim saatlerine karar verildi. Asım hem normal gelişim gösteren arkadaşları ile birlikte eğitim alıyor hem de günün belli saatlerinde de özel eğitim derslerini alıyor. Hafta da 2 saat okul derslerini destekleyen eğitim, 2 saat konuşma terapisi, 2 saat duyu bütünleme ve 1 saatte öz bakım becerisi dersi alıyor şu an.
Bir de hastane yönü var demiştim size. Bizi okul hastane yönlendirdikten sonra oraya da başvuru yaptık. Ve yine pandemi dolayısıyla “Şu anda bir tarih veremiyoruz, tarih belirleneceği zaman sizi arayacağız” dendi. 4 ay kadar da o sürdü. En sonunda tarih verildi ve doktor gördü. Asım 2 saat kadar yanında kaldı. İhtiyacı olduğu terapileriden ve devlet desteği ile bize eğitim verecek olan terapi merkezlerinden oluşan bir rapor hazırladı doktor bize. İhtiyacı olan terapiler ABA, duyu bütünleme, konuşma terapisi, öz bakım becerileri. Bu raporu aldık ama eğitim için hemen kabul almadı. Biz tüm bunları yapmadan önce özel eğitim merkezlerine de başvurmuştuk ama tek sigortamız medicate ( tr deki yeşil kart) olduğu için bizi kabul etmediler. Raporu aldıktan 1 hafta sonra bir kişi bizi arayıp devlet tarafından bize danışman olarak atandığını ve merkezlere bizim adımıza başvuru yapacağını yani bize danışmanlık yapacağını söyledi. Hangisinden erken kabul alırsak oraya yerleştirilecektik. Dediğini yaptı ve nihayet bekleme listesine girebildik. Şimdi sıra bekliyoruz. Başladığımızda haftada en az 20 saat ABA terapi alacak oğlum.
Pandemi’de Asım’ın Amerika’da devam ettiği okul kapandı mı? Eğitimi nasıl devam etti?
Asım okula başlamadan okullar kapandı zaten. Özel eğitim alan çocuklar online devam etmişler diğer çocuklar gibi. Bilgim bu kadar. Ama yeni dönem için okulların açılması eyaletlerin insiyatifine bırakıldı. Bizim okulumuz ana sınıfından 2.sınıfa kadar tam gün açık. Diğer sınıflar online ders alıyor. Bazı okullar yarım gün açık bazıları hiç açılmadan online devam ediyor.
Online eğitim için Algı Özel Eğitim’e nasıl ulaştınız?
Dediğim gibi bu beklemeler beni hayli yıpratmıştı. Bütün düzenimizi bozup oğlum için buraya gelmiştim ve hiç yol almıyorduk. Ben de araştırmaya başladım acaba özel eğitimcilerden rica etsem online destek alabilir miyim diye. Görüştüklerimin çoğuna mantıklı gelmedi. Yine araştırırken Parin Hanım’ın sosyal medya hesabında öğrencilerine online eğitim verdiklerini okudum. Ben de yazdım Parin Hanım’a. Sağ olsun kendisi beni aradı ve konuştuk. Kabul ettiler ve başladık.
Ne kadar zaman oldu online derslere başlayalı?
Derslere başlayalı 9 ay oldu neredeyse. 2020 Nisan ayında başlamıştık.
Oğlunuzun gelişmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Oğlumun öncelikle takıntıları azaldı. Başlarken telefona takıntısı da vardı. Asla beni telefonla konuşturmazdı. Telefon çalmaya başladığı anda ağlama krizine girerdi. Terapi in ilk günlerinde de ağladı zaten. Hatta ben bluetoothlu kulaklık kullanıyordum ki anlamasın diye. Zamanla alıştı. Kulaklığı bile çıkarttık. Şimdi kendisi küçük küçük de olsa terapistimizle konuşmaya bile başladı. Motor kabiliyetlerinde çok artma oldu. Göz kontağı ve odaklanması arttı. Bazı farklı takıntıları vardı onlarda da azalma oldu. Bir de bunları gördükçe benim de motivasyonum arttı. Onunla birlikte benim de oğluma karşı çözüm becerilerim arttı.
Asım ile çalışma yaparken nelere dikkat ediyorsunuz
Aslında evde oğlumun gün içinde çalışmaya sabrı kalmışsa birlikte çalışıyoruz, masa başı da olur yerde de olur. Ama yorulmuşsa ve sabrı yoksa oyun oynarken ya da yanımda otururken parkta sallanırken de özellikle sözel olanları çalışıyoruz. Yani aslında benim için öğretemesem bile aşinalık kazanması önemli. Nasıl insan yeni bir dil öğrenirken hiç anlamasa bile o dile ait şeyler dinler aynen öyle. Bunu çok önemserim. Geceleri bile uykularında bir şeyler açık bırakırım. Masal olur kitap olur. Öğrendiklerimizi de genel hayata yaymaya çalışıyorum. Sayıları mı öğrendik, yemeğe oturduğumuz da burada kaç tane çatal var hadi sayalım diye başlarım. Geçmiş olsun demeyi öğrendik mesela. Birinin bir yeri ağrıdığında Asım’ı çağırıp “Aaaaa hasta olmuş, başı ağrıyormuş, ne demen gerekiyor?” diye söyletiyorum. Böyle çalışıyoruz.